BUM na Letnjim feminističkim susretima u Bezdanu

0
21

Feministički kulturni centar BeFem organizovao je trodnevne Letnje feminističke susrete od 7. do 9. jula u Bezdanu.

Među učesnicama su bile i predstavnice Bečejskog udruženja mladih (BUM).

-Prvi put smo učestvovale na Letnjoj feminističkoj školi u organizaciji BeFema i zahvalne smo na prilici da razmenimo informacije, znanje i iskustvo sa drugim aktivistkinjama, umetnicama i novinarkama iz čitave zemlje. BUM se proteklih godina intenzivno bavi unapređenjem kvaliteta života žena u opštini Bečej, a ovakvi su susreti, osim za upoznavanje, važni i za umrežavanje i planiranje zajedničkog delovanja, rekla je Ana Aćimov iz Bečejskog udruženja mladih.

Letnji feministički susreti su jedan od BeFem – ovih inkubatora znanja i akcije. Ove godine se okupilo oko 80 žena iz različitih krajeva Srbije gde su kroz predavanja i radionice razmenjivale iskustva o ženskom aktivizmu.

-Mnogo je važno da imamo ovakav prostor gde možemo da se okupimo, upoznamo i povežemo, jer se sve suočavamo sa sličnim problemima i važno je da se udružujemo, rekla je aktivistkinja Dejana Stošić.

Zašto se žene i dalje odriču nasledstva, kakav je položaj Romkinja, kako se borimo protiv zlostavljanja na radu, a kako oživljavamo stare zanate, nekada tradicionalno u rukama muškaraca koje sada vode žene, bile su neke od teme kojima smo se bavile.

-Maloletnički brakovi pogađaju veliki broj romskih devojčica i predstavljaju kršenje osnovnih dečijih prava. Škola i država moraju da reaguju, naši zakoni su u tom smislu jasni, i da zaštite devojčice i omoguće im detinjstvo, osnovne potrebe i obrazovanje, rekla je aktivistkinja Marina Simeunović.

Organizacijom susreta, BeFem se trudi da omogući prostor razmene znanja, povezivanja žena, i kreiranju konkretnih akcija.

-Iako se ženske inicijative pokreću i jačaju širom Srbije, Bezdanu se vraćamo kao mestu odakle je sve počelo i gde zajednica godinama nastavlja da raste, navode iz BeFema.