BUM na konferenciji „Učešće mladih i mobilnost: Kakva je uloga aktera na lokalnom nivou?“

0
32
Izvor: KOMS

U utorak, 14. decembra u Beogradu, BUM je bio deo konferencije pod nazivom „Učešće mladih i mobilnost: Kakva je uloga aktera na lokalnom nivou?“.

Ovim povodom su se okupili predstavnici/ce srpskih i francuskih lokalnih uprava, omladinskih organizacija, škola i srednjih škola oko tri okrugla stola na teme:

  • mehanizama za aktivno učešće mladih na lokalnom nivou
  • volontiranja i njegovih koristi za lokalnu zajednicu
  • školskih razmena i lokalne zajednice

Ispred Bečejskog udruženja mladih, o mehanizmima za aktivno učešće mladih na lokalnom nivou, pričala je izvršna direktorka, Gordana Adamov.

Ovom prilikom bilo je reči o lokalnom savetu za mlade koji je ove godine osnovan u Bečeju, budući da je opština Bečej jedna od šest jedinica lokalne samouprave koja poseduje sve mehanizme omladinske politike, a pored toga predstavljen je mehanizam participativnog budžetiranja, kao i „Građanska stolica“ koji takođe pružaju mladima mogućnost da aktivno učestvuju u donošenju odluka.

Na konferenciji su bili prisutni i predstavnici francuskog grada Nevera, kao i regiona Centar Val de Loar, kako bi se kroz učešće konkretizovali nameru da ugoste mlade ljude iz Srbije u svojim lokalnim zajednicama, ali i kako bi ispričali svoja iskustva i govorili o primerima dobre prakse iz svojih zajednica. U završnom govoru su se obratili državni sekretar Ministarstva omladine i sporta, Milan Savić, kao i ambasador Francuske u Srbiji, Nj. E. Pjer Košar, koji su naglasili značaj većeg podsticanja volontiranja, školskih razmena između Francuske i Srbije ali i regionalne razmene Zapadnog Balkana. Kako Francuska preuzima predsedavanje Evropskom unijom 1. januara 2022.godine, a Srbija istog datuma predsedavanje RYCO-om, najavljena je i želja da se u narednim mesecima razvijaju zajedničke aktivnosti u korist mladih.

Izvor: Krovna organizacija mladih Srbije