BUM na Forumu i strateškom planiranju GBWN mreže u Severnoj Makedoniji

0
28

Krajem oktobra u Severnoj Makedoniji organizovana su dva važna događaja u oblasti rodno odgovornog budžetiranja kojima je u ime Bečejskog udruženja mladih prisustvovala Ana Aćimov.

Prvo je u Skoplju organizovan trodnevni Forum o rodno odgovornom budžetiranju „Going Glocal: Rodno odgovorno budžetiranje na Zapadnom Balkanu i Moldaviji: unapređenje dobrog upravljanja kroz osnaživanje OCD da koriste GRB alate“.

– Drago mi je da sam mogla da prisustvujem forumu koji je okupio eksperte i ekspertkinje u oblasti rodno odgovornog budžetiranja sa lokalnog, ali i globalnog nivoa. Važno je povezivati globalnu ekspertizu i lokalno iskustvo za razvoj i unapređenje rodne ravnopravnosti. Posebno je važno razviti ove metodologije i primenjivati ih za jačanje otpornosti i zaštitu životne sredine, odnosno finansiranje klimatskih promena, rekla je Ana Aćimov.

Glavni organizator foruma bila organizacija CRPM iz Severne Makedonije.

Nakon događaja u Skoplju, u Berovu je počelo strateško planiranje mreže Gender Budget Watchdog Network. Bečejsko udruženje mladih je članica mreže koja okuplja oko 100 organizacija sa Zapadnog Balkana i Moldavije.

 

-Tokom tri dana smo vredni radili na analiza situacije i problema na koje kao mreža želimo da odgovorimo. Sprovedena je analiza zainteresovanih strana, urađena je analiza rizika, ažurirali smoo strategiju zagovaranja, a usput razmenili iskustva i znanja, učvrstili kontakte i dogovarali buduću saradnju na unapređenju rodno – odgovornog budžetiranja, navela je Aćimov.