BUM deo studijske posete Slovačkoj

0
7

U periodu od 9. do 13. oktobra predsednik Bečejskog udruženja mladih, Aleksandar Đekić, učestvovao je na studijskoj poseti Slovačkoj Republici u okviru projekta „Youth Empowerment Incubator“.

Prvi dan obeležila je poseta predstavnicima institucije EU u Slovačkoj prilikom koje su učesnici i učesnice imali prilike da čuju kako funkcioniše Evropski parlament, kao i o učešću Slovačke u njegovom radu. Pored toga, bilo je reči o izborima za nove poslanike i poslanice Evropskog parlamenta, planirane za 2024. godinu, te je učesnicima predstavljena predstojeća kampanja kreirana za izbore.

Tokom drugog dana, učesnici i učesnice posetili su skupštinski odbor slovačkog parlamenta za obrazovanje, omladinu, nauku i sport, a zatim se uputili u IPčko centar gde su se upoznali sa radom ove organizacije koja pruža pomoć osobama koje se suočavaju sa životnim problemima na psihološkom nivou.

Trećeg dana je u prostorijama Slovačkog krovnog saveza (RMS – Rada mládeže Slovenska) održan sastanak učesnika i učesnica studijske posete sa predstavnicama Ministarstva obrazovanja Slovačke Republike, prilikom čeka im je predsednik Upravnog odbora RMS predstavio rad krovnog saveza i aktivne projekte.

Za kraj studijske posete, učesnici i učesnice su se oprobali u snimanju podkasta koji se bavi pitanjima mladih. Iz svake države koja je partner na projektu delegirana je po jedna osoba, a u podkastu je bilo reči o problemima sa kojima se mladi iz ovih država suočavaju, poput stambenih pitanja, zagađenja, obrazovanja, radnih prava, zarade i slično.