BUM deo studijske posete Estoniji

0
30

Predsednih Bečejskog udruženja mladih, Aleksandar Đekić, učestvovao je na studijskoj poseti Estoniji u periodu od 23. do 27. januara, tokom koje su prisutni saznali nešto više o mehanizmima omladinske politike na lokalnom nivou u Estoniji.

Bilo je reči o zagovaračkim naporima i izmenama javnih politika tako da bi glasanje moglo da bude omogućeno sa 16 godina, a učesnici su ovom prilikom upoznati i sa radom estonskog krovnog saveza ENL (EESTI NOORTEÜHENDUSTE LIIT).

Od zanimljivih informacija sa studijske posete izdvaja se činjenica da su u Estoniji mladi kategorija stanovništva od 7 do 26 godina i da čine 20% stanovništva te zemlje. Još jedan fun fact koji su čuli na studijskoj poseti je to da je Estonija smanjila broj opština sa 213 na 79, kako bi im rad bio efikasniji i da bi JLS mogle da razvijaju sve aspekte lokalnog života što efkasnije.

Prvi dan obeležila je poseta opštini Rakvere, omladinskom centru, kao i okružnom Savetu za mlade, ali i poseta srednjoj školi i učeničkom Savetu. Interesantno je da Rakvere ima sedam omladinskih centara i da se za mlade godišnje izdvaja oko pola miliona evra. Pored toga, ne postoji ni jedan strateški dokument za mlade već se kroz debate i konsultacije mladi uključuju u procese donošenja odluka u svim oblastima, a zarad toga je omogućeno i glasanje sa 16 godina.

U školama se neguje zdravlje i zdrava ishrana mladih, a omladinski centri su vrlo opremljeni te se u njima nalazi prostor za odmor i druženje, salu za košarku, veštačku stenu za penjanje, salu za borilačke veštine, salu za ples, saunu i disko sobu. U svim ovim prostorijama se često organizuju i razne radionice. Još jedna zanimljivost jeste da u Estoniji postoji 55 saveta za mlade.

Tokom drugog dana, učesnici i učesnice su se upoznali sa radom estonskog krovnog saveza (ENL) koji još od 2002. godine ujedinjuje omladinske organizacije i druge grupe za učešće iz Estonije, koji se zajedno zalažu za unapređenje zakonodavstva koje se odnosi na mlade i omladinske organizacije, za veće i transparentnije finansiranje omladinskih organizacija i razvoja organizacije članice kroz različite programe obuke. Uz mreže srednjoškolskih i studentskih organizacija je jedan od tri krovnih saveza.

Oko deset godina ENL se zalagao za spuštanje starosne granice za glasanje, kako bi se mladima omogućilo da učestvuju u procesima donošenja odluka, kao i da bi se stvorilo pogodnije okruženje za inkluziju mladih i davanje glasa njihovom mišljenju. Od 2017. godine, omogućeno je glasanje sa 16 godina, a pored toga je građanima dostupno i e-glasanje.

Prilikom posete Ministarstvu obrazovanja i istraživanja, saznali smo i da u Estoniji postoje dva važna zakona za mlade – Zakon o omladinskom radu i Zakon o školama hobija. Takođe, učesnici su posetili i Podmlatke Reformističke stranke, najveće partije u Estoniji.

Poslednji dan obeležila je poseta Nacionalnoj izbornoj službi i Mreži estonskih neprofitnih organizacija, čime je studijska poseta i završena, a učesnici i učesnice su po završetku bili puni utisaka koje su razmenjivali do konačnog odlaska iz Estonije i vraćanja u svoje države, a putem ovog teksta ih prenose i vama.

Više o studijskoj poseti možete pročitati putem linka.