BUM deo koalicije za smanjenje rodne neravnopravnosti u oblasti nasleđivanja

0
42

Bečejsko udruženje mladih priključilo se koaliciji organizacija koje se bore protiv rodne neravnopravnosti u oblasti nasleđivanja, a koja je nastala kao nastavak kampanje „Koliki je moj deo?“ Ženskog udruženja kolubarskog okruga (ŽUKO).

Ovim povodom se proteklog vikenda u Beloj Crkvi okupilo 15 organizacija iz cele Srbije kako bi radile na kreiranju zagovaračke akcije sa ciljem podizanja svesti i ukidanja rodno zasnovane nepravde u oblasti nasleđivanja.

Žene u Srbiji se i danas odriču imovine u korist muških članova porodice, a razlozi za to su brojni. Malo ko zna da postoji odredba u Zakonu o socijalnoj zaštiti po kojoj ako se osoba odrekla imovine ne može da ostvari pravo na socijalnu pomoć najčešće duže od 10 godina jer se procenjena vrednost imovine koje se odrekao deli sa brojem meseci i iznosom socijalne pomoći (10.385 RSD na mesečnom nivou). Ovaj Član zakona ne prepoznaje pol, međutim imajući u vidu da se žene u 44 odsto slučajeva odriču nasledstva, jasno je da pogađa upravo žene i izlaže ih dodatnom riziku od siromaštva.

Bečejsko udruženje mladih (BUM) su na strateškom planiranju predstavljale Katarina Stojisavljević, saradnica i psihološkinja i Ana Aćimov, članica Upravnog odbora.

– Problem koji ćemo pokušati da rešimo je kompleksan, ali ćemo dati sve od sebe da osnažimo žene da se ne odriču nasledstva, da budu informisane o propisima, kao i da utičemo na to da se sporni član zakona promeni, rekla je Ana Aćimov, te dodaje da su prilikom strateškog planiranja imali sjajnu podršku Dragoslave Barzut i Biljane Maletin, koje su pomogle da se kreira dalji plan aktivnosti.

ŽUKO je u maju 2022. godine pokrenuo kampanju „Koliki je moj deo?“ sa ciljem podizanja vidljivosti nepravedne raspodele nasledstva između muškaraca i žena. Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, žene u Srbiji su vlasnice svake četvrte nepokretnosti, a samo 25,55 odsto od tih nepokretnosti čine objekti koji su primarno namenjeni za stanovanje. Jedan od razloga ovakve statistike leži upravo u činjenici da se 44 odsto žena u Srbiji odriče nasledstva u korist muških članova porodice. 

BUM godinama radi na podršci ženama organizujući razne aktivnosti za ekonomsko osnaživanje, kao i za povećanje učešća u procesima donošenja odluka na lokalnom nivou. U proteklih godinu dana smo intenzivno radili na podršci ženama koje trpe nasilje.

– Priključenje ovoj koaliciji i rad na važnoj temi je logičan sled okolnosti. Znanja i iskustva, kao i velika motivisanost članica koalicije govore u prilog tome da ćemo u našim ciljevima uspeti, zaključila je Aćimov.

Deo koalicije jesu sledeće organizacije: Žensko udruženje kolubarskog okruga, Koliki je moj deo, Gender Knowledge Hub, Bečejsko udruženje mladih, Mame su zakon, Fenomena- Moc promene, Forum žena Prijepolje, Irida, A11 – Inicijativa za ekonomska i socijalna prava, Društvo za razvoj kreativnosti Aleksinac, YUCOM Komitet pravnika za ljudska prava/Lawyers’ Committee for Human Rights, Udruženje za pomoć osobama sa autizmom „BaziMili“ Lajkovac, Zrenjaninski Edukativni Centar.