BUM član međunarodne mreže GBWN

0
33

Krajem juna na Ohridu u Makedoniji je zvanično osnovana Gender Budget Watchdog Network (GBWN), međunarodna mreža organizacija civilnog društva, među kojima je i Bečejsko udruženje mladih.

Mrežu čine organizacije koje se bave monitoringom budžeta i unapređenjem politika u cilju poboljšanja rodne ravnopravnosti i položaja osetljivih grupa građanki i građana. Bečejsko udruženje mladih (BUM) je na skupu predstavljala Ana Aćimov, članica Upravnog odbora.

– Veliko nam je zadovoljstvo da smo deo mreže organizacija koje su posvećene unapređenju rodne ravnopravnosti u najširem mogućem smislu. Važno nam je da sarađujemo i da razmenjujemo iskustva sa drugim organizacijama sa Zapadnog Balkana i iz Moldavije. Važno nam je da razvijamo ideje i osmišljavamo inovativne pristupe u oblasti rodno odgovornog budžetiranja i participativnog budžetiranja uopšte, kao i u oblasti analize i kreiranja fiskalnih politika. Mada je mreža sad zvanično oformljena, BUM je imao priliku i ranije da učestvuje u treninzima, seminarima, sastancima koje su udruženja i ekspertkinje oko nje organizovale, prenosi nam Ana.

Nakon osnivačke skupštine mreže na Ohridu je održan i internacionalni skup na temu uloge civilnog društva u rodno odgovornom budžetiranju.

Skupu je prisustvovalo više od 60 predstavnika organizacija iz desetine zemalja širom sveta koji su podelili iskustva i alate za unapređenje participativnog budžetskog procesa.