Bezbednost dece i mladih mora biti prioritet institucija 

0
16

Bečejsko udruženje mladih izražava saučešće porodicama nastradalih u pucnjavi u OŠ „Vladislav Ribnikar” u Beogradu i želi brz oporavak ranjenima.

Današnji događaj nam je podsetnik i apel da je rad na sistemskoj brizi i zaštiti dece i mladih preko potreban.

Isto tako, ne smemo dozvoliti da se slučaj završi bez održivog rešenja ovakvih problema koje su ušle i u obrazovne institucije. Bitno je da na vreme razgovaramo sa mladima, roditeljima, nastavnicima i ljudima iz naše okoline, kako bi došlo do veće kolektivne svesti o nasilju i mentalnom zdravlju.

S druge strane, potrebno je da instuticuije, pogotovo obrazovne ustanove, posvete više pažnje ovim temama.

– Značajno veći broj mladih je u 2022. godini bio izložen nasilju u odnosu na godinu dana pre. Na mentalno zdravlje dece i mladih negativno utiču izloženost nasilju, društveni pritisak i visoka očekivanja uživo, ali i na društvenim mrežama, a usluge psihoterapije su im retko dostupne. Iz tog razloga zajedno moramo da radimo na otklanjanju društvene stigme, kao i na poboljšanju programa i usluga u oblasti mentalnog zdravlja, navodi se u saopštenju Krovne organizacije mladih Srbije.

KOMS poziva nadležne institucije da adekvatno odgovore na sve oblike nasilja i podrže mehanizme borbe protiv nasilja, njegovu prevenciju, a medije da izveštavaju u skladu sa etičkim kodeksom i navode isključivo zvanične informacije od javnog interesa.

Bečejsko udruženje mladih poziva mlade sa teritorije opštine Bečej, ukoliko im je potreban razgovor ili drugi vid podrške, da nam se obrate. Možete nas kontaktirati putem društvenih mreža ili putem mejla [email protected].