Besplatni kursevi BUM-a osnažuju i ohrabruju žene sa sela

0
44

Po okončanju kursa srpskog jezika koji su pohađale od maja, meštanke najmanje bečejske mesne zajednice Poljanica odmah sedaju za šivaće mašine.

Besplatni kursevi koji se nude zahvaljujući projektu „Ka unapređenoj bezbednosti žena u opštini Bečej“ Bečejskog udruženja mladih (BUM), ne samo da ispunjavaju slobodno vreme meštanki, već ih osnažuju i ohrabruju da unaprede kvalitet sopstvenih života, ali i zajednice.

Trenutno se u Poljanici realizuje i psihološko savetovalište, kako u okviru radionica gde se govori o mentalnom zdravlju, tako i u okviru individualnih sesija. O uslugama Centra za socijalni rad Bečej, takođe u okviru ovog projekta, meštanke mogu direktno da čuju od zaposlenih u toj ustanovi.

Žene iz seoskih sredina su u nezavidnom položaju u odnosu na one iz urbanijih delova naše opštine. Među prvim preprekama u ostvarivanju potreba, kao što su zapošljavanje, obrazovanje i zdravstvena i socijalna zaštita, te i rekreacija, jesu neadekvatna infrastruktura i često nedostatak novca, upravo zbog neredovnih prihoda, budući da su one uglavnom domaćice i da obavljaju sezonske poslove.

Osim radionica Centra za socijalni rad Bečej i psihološkog savetovališta, kao i kurseva jezika sredine i šivenja, meštanke svih sela opštine Bečej do jeseni mogu da pohađaju i kurseve poput knjigovođstva, kancelarijskog poslovanja i pisanja biznis planova. Aktivnosti sa projekta „Ka unapređenoj bezbednosti žena u opštini Bečej“ koji se realizuje uz podršku Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena UN Women u Srbiji u saradnji sa Ambasadom Kraljevine Norveške u Beogradu, imaju za cilj da ekonomski osnaže seoske žene, unaprede njihovo samopouzdanja i nivo informisanosti u slučaju da trpe nasilje u porodici ili u partnerskoj vezi.