Bečejsko udruženje mladih na treningu „Diversifikacija izvora finansiranja“

0
35

U periodu od 23. do 25. marta predstavnice BUM-a učestvovale su na treningu o diverzifikaciji izvora finansiranja organizacija civilnog društva, a koji su organizovale Građanske Inicijative u okviru ACT programa.

Tokom ovog treninga, polaznici i polaznice su imali priliku da uče o različitim aspektima fundraisinga – prikupljanju sredstava, održivosti istih, osnovnim alatima, pronalasku donatora i slično. Stečena znanja i utiske prenose nam predstavnice Bečejskog udruženja mladih Gordana Adamov i Olivera Marić.

– Na treningu smo učili o fundraisingu, obuhvativši sve, od razloga prikupljanja sredstava do kreiranja plana za prikupljanje. Prednost ovog treninga bila je ta što se sve učilo na praktičnim primerima i kroz rad u grupama, pa smo na taj način imali mogućnost da se oprobamo u nečemu novom uz pomoć trenera i mentora, kao i kolega iz drugih nevladinih organizacija, navodi Olivera.

Kroz praktične primere polaznici/ce su odmah i primenjivali sve naučeno, pa su istovremeno stekli i početno iskustvo koje je potrebno za dalji rad i unapređenje organizacije u ovoj oblasti. Sve od toga šta je ljudima presudno za davanje donacija, do kreiranja poziva i mapiranja donatora, doprinelo je osposobljavanju OCD za pokretanje fundraisinga.

– Drugog dana treninga održali smo i simulaciju fundraising događaja, gde smo imali priliku da vidimo kako sve to izgleda iz ugla donatora, ali i da prikupljeni novac usmerimo na lečenje devojke iz Iriga. Stupili smo u kontakt sa organizacijom koja prikuplja novac za njeno lečenje, te smo na taj način i pomogli nekome kome je to potrebno. Izuzetno mi je drago što sam učestvovala na ovom treningu i što ću stečena znanja moći da primenim i u radu udruženja. 

Bečejsko udruženje mladih aktivno radi na unapređenju rada i kapaciteta organizacije kroz projekat „Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT“, a jedan od ciljeva jeste diverzifikacija izvora finansiranja.

– Nakon čitave dvogodišnje situacije sa korona virusom konačno smo imali priliku da se okupimo na jednom mestu, predstavnici i predstavnice svih organizacija civilnog društva koje su podržane ovim projektom, da razmenimo iskustva, da se umrežimo i upoznamo, a uz to učinimo i jedno dobro delo. Stečeno teorijsko i praktično znanje BUM će vrlo brzo primeniti i u svojoj zajednici. Motivisani i inspirisani, vratili smo se u Bečej sa novim idejama za fundraising i spremamo nove događaje, kaže Gordana.