Bečej primer dobre prakse na konferenciji „Partnerstvo – ključ za bolja rešenja“

0
59

Na konferenciji „Partnerstvo – ključ za bolja rešenja“, Bečej je predstavljen kao primer dobre prakse, a o postignutim rezultatima govorili su predsednik Bečejskog udruženja mladih, Aleksandar Đekić i predsednik Skupštine opštine Bečej, Igor Kiš.

Konferencija je održana 19. maja 2022. godine, uz učešće preko 120 predstavnika organa državne uprave, jedinica lokalne samouprave i civilnog društva koji su govorili o ostvarivanju vrednosti otvorene uprave na lokalu kroz saradnju javnog i civilnog sektora, kao i važnosti „otvaranja podataka“ i njihove ponovne upotrebe.

„Partnerstvo javne uprave sa građanima i civilnim društvom neophodno je za sprovođenje složenih reformskih procesa i kreiranje uprave koja je po meri svih nas“, ključna je poruka koju su uputili učesnici konferencije, održane u okviru ovogodišnjeg obeležavanja Nedelje Partnerstva za otvorenu upravu.

Dragana Brajović, nacionalna koordinatorka za sprovođenje inicijative Partnerstvo za otvorenu upravu u Republici Srbiji, koja se prisutnima obratila u ime Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, je pozvala sve jedinice lokalne samouprave da slede uspešne primere koji su predstavljeni na Konferenciji i, zajedno sa građanima i civilnim društvom u svojim lokalnim sredinama, preduzimaju korake u pravcu ostvarivanja vrednosti i principa otvorene uprave na lokalu.

Kroz dve panel diskusije, predstavljeni su uspešni primeri saradnje lokalnih samouprava i civilnog društva u Bečeju, Čajetini, Kraljevu i Boru, dok su svoja iskustva u oblasti otvaranja podataka podelili predstavnici Kancelarije za informacione tehnologije i e-upravu, udruženja Sigurne staze Bor i Grada Novog Pazara, koji je odnedavno postao prva lokalna samouprava iz Srbije koja je primljena u članstvo Partnerstva za otvorenu upravu.

Više sa konferencije možete pročitati na linku.