„Be the Change“ trening kurs u Trnavi

0
129

Predstavnice Bečejskog udruženja mladih Zorana Tanurdžić, Dragana Totović i Jelena Živanov su u saradnji sa organizacijom Edufons – Centar za celoživotno obrazovanjeiz Novog Bečeja boravile devet dana u Slovačkoj na trening kursu „Be the Change – Budi promena“ u okviru Erasmus + projekta.

Pored Srbije, na treningu su bili predstavnici Rumunije, Hrvatske, Severne Makedonije, Slovačke, Češke, Nemačke, Grčke i Španije.

Trnava važi za „Rim Slovačke“ i stvarno je takva. Kaldrma, zidine starog grada, crkve, spomenici i statue… Sve podseća na Rim, a kompleks hotela u kojem smo smeštene star je 800 godina – objašnjava Jelena.

Prvog dana učesnici su se detaljnije upoznali sa projektom, upoznali meditaciju, gong, igre sa imenima, predstvaili su svoja očekivanja i izazove.

– Dobili smo zadatak da napravimo pretpostavke vezane za naše trenere i da upotrebimo automatsko razmišljanje: prva imresija, halo efekat. Predveče smo napravili internacionalne „Grupe odraza“. Naime, svaka grupa je imala učesnika iz druge zemlje koji su služili kao alat za davanje povratne infomacinje odnosno odraza impresija treninga kao i vid podrške kroz celokupan trening i procese koji su nadolazili –kaže Jelena i dodaje da su upravo ti ljudi iz „odraza“ tokom treninga postali kao novi članovi porodice.

– Narednih dana smo nastavili da radimo po rasporedu koji nam je predstavljen, da se družimo u slobodno vreme, da upoznajemo Slovačku, Trnavu i da isprobamo domaće specijalitete. Svi „stranci“ iz drugih zemalja svakim danom su bili sve manji stranci, a sve veće komšije i prijatelji.

Mindfulness, principi neurolingvističkog programiranja, veština diskusije, otvoreni prostor, meditacija i life coaching samo su neke od tema koje su polaznici kursa prošli.

– Sve nam je bilo praktično i teorijski prikazano, a mi smo imali priliku da zasijamo na danu Otvorenih vrata sa svojim radioicama i obradom tema koje smo prelazili. Međutim, trening još uvek nije gotov. Samo naš boravak u Slovačkoj. Ono što smo naučili predstavićemo učesnicima kroz radionicu koju planiramo da održimo u Kreativnom centru Gradskog pozorišta Bečej, u subotu 14. decembra.