„Bačke ajkule“ pobednici jubilarne desete Vojvođanske olimpijade starih sportova u Bačkom Gradištu

0
36

Mladići okupljeni oko ekipe „Bačke ajkule“ pobednici su jubilarne desete Vojvođanske olimpijade starih sportova u Bačkom Gradištu. Za Žarka Ivanova, Mladena Stefanova, Milana Živkovog, Bojana Jovića i Aleksandra Klajića, inače redovne učesnike, manifestacija koja već deceniju okuplja rekreativce željne nadmetanja u 17 različitih disciplina, ima višestruki značaj.

-Zadovoljni smo organizacijom, a naravno i osvojenim prvim mestom koje smo željno iščekivali godinama. Drago nam je da se olimpijada organizuje u našem selu, odakle, nažalost, mladi sve više odlaze, a upravo ih ova manifestacija, na neki način, vraća i ujedno i oživljava Bačko Gradište. Obavezno dolazimo i sledeće godine da odbranimo titulu, rekli su, gotovo uglas, članovi pobedničke ekipe.

Drugo mesto na desetoj olimpijadi starih sportova osvojili su takmičari iz „Ekipe iz Stojadina“, a trećeplasirana je ekipa „Mihajlo Putin“.

Inače, pajvanisanje, štulanje, natezanje mosora, kandžijanje, strelanje, dragače samo su neke od zaboravljenih disciplina kojima su se nekada zabavljali paori na ovim prostorima. Bilo da su učesnici neke od disciplina, navijači ili posetioci, sa Vojvođanske olimpijada starih sportova u Bačkom Gradištu, nose se lepi utisci.

Jubilarnu desetu Vojvođansku olimpijadu starih sportova posetili su saradnici Geografskog instituta „Jovan Cvijić“ pri Srpskoj akademiji nauka i umetnosti koji su, nakon završetka višeboja na fudbalskom stadionu, zainteresovanim meštanima u zgradi mesne zajednice održali predavanje na temu stari sportovi kao element nematerijalnog kulturnog nasleđa i turističke ponude.

– Vidi se da organizator ima entuzijazma i da sve rade srcem. Ovo je jedna perspektivna manifestacija koju treba nadograditi. Jedna od sugestija je da se organizuje u dva dana jer je 17 disciplina možda mnogo za jedan takmičarski dan. Pored toga, treba animirati seniorske ekipe, pozvati sporske organizacije, proširiti program u smislu pratećih manifestacija – folklorne grupe, gastronomska ponuda, smeštajni kapaciteti i slično. U svemu tome treba da pomogne Turistička organizacija opštine Bečej i da ovako vrednu manifestaciju promoviše na svom sajtu i sajmovima na kojima predstavljaju turističku ponudu, rekao je, između ostalog, dr Željko Bjeljac, naučni saradnik u Institutu „Jovan Cvijić“ Srpske akademije nauka i umetnosti.

Bečejsko udruženje mladih za narednu godinu planira da nadogradi manifestaciju, jer smo svesni da je Olimpijada starih sportova perspektivna i da može da postane i ozbiljniji turistički proizvod.