5.decembar: Međunarodni dan volontera

0
15
Pixabay

Šta te asocira na reč volontiranje? Zašto je ono važno i šta ti može pružiti? Da li si volontirao/la? Da li si čuo/la za Zakon o volontiranju?

Zašto te ovo pitamo?

Danas se obeležava Međunarodni dan volontera, koji je proglasila Generalna skupština Ujedinjenih nacija 1985. godine, a tim povodom želimo da ukažemo na sam značaj volontiranja.

Šta je volontiranje?

Volontiranje je izraz dobre volje pojedinca ili grupe, usmeren ka opštem dobru, kako ličnom, tako i kolektivnom razvoju, koji podrazumeva da pojedinac poklanja svoje vreme, veštine, energiju, znanja i sposobnosti u korist cele zajednice, drugih pojedinaca sa kojima nije u srodstvu ili u cilju zaštite i unapređenja životne sredine, ne očekujući zauzvrat nikakvu materijalnu korist.

Šta ja imam od toga?

Dobrobit zajednici. Lična korist. Iskustvo, poznanstva… Više o tome kako aktivizam i volontiranje mogu da budu korisni, pročitaj na KOMS blogu.

Koliko mladih volonitra u Srbiji, govori nam podatak iz Alternativnog izveštaja Krovne organizacije mladih Srbije, gde se navodi da je 48% mladih nekada ili trenutno volontira, dok 52% mladih nije nikada volonitralo.

Zakon o volontiranju

Bitno je da mladi znaju da postoji pravni osnov koji reguliše volontiranje u Srbiji. Zašto? Iz razloga što se mladima može manipulisati ili prekršiti neko od prava volontera.

Da postoji Zakon o volontiranju, zna 34% mladih, što je više u odnosu na 2021. godinu, kada je za njega znalo tek 16%, navodi se u gore pomenutom izveštaju. Zakon o volontiranju možeš pogldeati OVDE

Kako ti možeš da volontiraš?

Informisanost je ključna stvar, prati dešavaja u tvom okruženju, sigurno će se ukazati neka prilika, a takođe, postoji i platforma Volonteri na mreži, koja doprinosi lakšem povezivanju, informisanju i volonterskom uključivanju mladih u Srbiji.