25. novembar: Dan borbe protiv nasilja nad ženama

0
14

Danas se obeležava dan borbe protiv nasilja nad ženama, a tim povodom se, uz fotografije, prisećamo ulične akcije koju smo održali 2016. godine.

Članice Bečejskog udruženja mladih su tom prilikom održale performans na gradskoj pijaci kako bi skrenule pažnju sugrađanima da je porodično nasilje i te kako prisutno, da nisu sve modrice, kao njihove, samo šminka i pre svega da nasilje nije privatna stvar nego problem čitavog društva.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 1999. godine 25. novembar proglasila za Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, a ovaj datum je odabran kao sećanje na brutalno ubistvo sestara Mirabal, političkih aktivistkinja, koje se dogodilo 1960. godine u Dominikanskoj Republici.

Danas počinje i svetska kampanja „16 dana aktivizma“ koja će trajati sve do 10. decembra, Dana ljudskih prava. Za gotovo tri i po godine primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici u Srbiji razmatrano je više od 166.000 slučajeva nasilja u porodici, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

Porodično nasilje može da se prijavi anonimnim i besplatnim pozivom policiji na 192, dok je za informacije i podršku, svakog radnog dana od 10 do 20 sati, dostupan SOS telefon Autonomnog ženskog centra: 0800 100 007.