Deset zdravstvenih razloga zašto je dobro igrati društvene igre

0
143

Igranje društvenih igara zabavlja i spaja ljude bilo da je u pitanju takmičarski ili kooperativni segment. Ipak, društvene igre često nude mnogo više od same zabave. Zato vam dajemo 10 razloga zašto je dobro igrati društvene igre.

  • Dobra zabava i dobar osećaj. Jedan od efekata igranja društvenih igara je smeh i dokazano je da to povećava nivo endorfina, koji služe da podignu nivo raspoloženja i u organizmu stvaraju osećaj sreće.
  • Vreme provedeno sa porodicom. Obzirom na količinu i težinu obaveza, sa kojom se svaka porodica nosi svaki dan, nekad je nemoguće okupiti ukućane kako bi proveli makar veče zajedno. Ipak, društvene igre mogu da učine da se porodica nakon večere okupi zajedno za stolom i tako ojača veza koju ukućani imaju.
  • Razvoj memorije i logičkih veština. Delovi mozga zaduženi za kompleksno razmišljanje i formiranje memorije su hipokampus i prefrontalni korteks, a igranje društvenih igara podstiče razvoj ovih delova svesti i mozga.
  • Umanjivanje šanse za dobijanje mentalnih oboljenja. Igranje društvenih igara podstiče aktivnost uma, vežba ga i ojačava ga. A treba napomenuti da što je razvijeniji mozak ima manje šanse od kognitivnog pada.
  • Smanjuje krvni pritisak. Kako igre utiču na smeh i količinu endorfina u telu, bitno je napomenuti da to znači i smanjenje krvnog pritiska.
  • Ubrzanje odgovora i reakcija. Studija univerziteta u Torontu je pokazala da studenti koji su redovno igrali igre je znatno brže opažanje nego oni koji ih nisu igrali. Svaka partija šaha ili monopola koju odigrate, pomoći će Vam da se setite gde ste poslednji put ostavili ključeve od kuće.
  • Smanjuje stres. Prema online anketi sprovedenoj od strane RealNetworks Inc, 64% ispitanika je reklo da igra društvene igre da se opusti i smiri, dok je 53% navelo da igraju igre kako bi smanjili stres.
  • Jača imuni sistem. Istraživanja pokazuju da negativne misli i osećanja mogu smanjiti sposobnost organizma da se bori sa bolestima, dok pozitivno razmišljanje i osećanja – poput uživanja i smeha tokom igranja igara – mogu sprečiti to, obzirom da na supstance koje se stvaraju u telu kao posledica igranja.
  • Razvoj dece. Igranje igara kod dece dovodi do razvoja logičkih i razumnih veština, unapredjuje način razmišljanja i rasuđivanje. Mogućnost da se skoncentriše i fokusira na duži period takođe razvija kroz igru.
  • Terapijski tretman. Većina društvenih igara zahteva upotrebu finih motornih sposobnosti kako bi se uzeli ili pomerili delovi ili figure na tabli, a to su akcije koje uključuju koordinaciju i okretnost. I otkriveno je da zaista pomažu kada se dodaju u razne vrste terapijskih tretmana.

Večeri društvenih igara organizujemo, u kontinuitetu od 2015. godine, svakog petka od 19 časova u Centru za decu i mlade opštine Bečej na adresi Glavna 47. Bečejsko udruženje mladih ima kolekciju od preko 60 društvenih i edukativnih igara za mlade i stare, prilagođene svim uzrastima. Na raspolaganju su vam strateške, logičke, porodične, zabavne, edukativne i igre iz sveta fantastike.

Dođite da se družimo!

(izvor: klikcon.rs)